کردستان نازنین در شرایط نارنجی ،تپه مادی زیویه آن در وضعیت فوق قرمز

ساخت وبلاگ

ویروس منحوس و مرگبار کرونا در حالی که میلیون ها انسان بی گناه را قربانی خود کرده است از وضعیت قرمز خود خارج شده است و این در حالی است که آثارتاریخی ایران به ویژه تپه زیویه در وضعیت فوق قرمز قرار گرفته است.این قلعه 3000 ساله به دلیل تخریب و از بین رفتن در  وضعیت قرمز قرار دارد و در صورت عدم رسیدگی، به زودی قلعه زیویه فرو می‌ریزد و تاریخ سه هزارساله را در خود مدفون می نماید.قلعه زیویه در حالی شرایط اضطراری خطرناکی را سپری می‌کند که   هر آن امکان فرور ریزی دیوارهای تالار ستون دار و همچین خود قلعه وجود دارد.

این درحالی است که تنها اقدامات صورت گرفته تغییر سه مدیر در ظرف 16 ماه و کمی هم زدن کاهگل به دیوارهای در حال تخریب است. هرچند گفته می‌شود که این کاهگل‌ها هم باعث تخریب بنا می‌شود.تپه ای که به دلیل اهمیت تاریخی با شماره 762 در تاریخ چهارم دی ماه سال 1346 ثبت ملی شده است بعد از 53 سال در بدترین شرایط ممکن خود واقع شده است.این تپه مهم تاریخی به عنوان یکی از سایت های عصر آهن، یکی از مهمترین سایت ها برای مطالعه عصر آهن است.بعدازکشف گنجینه زیویه اولین حفاری (قاچاق)در این قلعه توسط ایوب ر بنو سرکرده عوامل صهیونیستی در سال 5231 انجام گرفت. درسالهای بعد یک گروه، به رهبری دایسون، زیویه را به طور کامل حفاری نمودند. از آن پس، از سال 5232 تا 5231 حفاری آن استمرار یافت.این تپه تاریخی، در روستای زیویه و در حدود ۵۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر سقز قرار دارد. باستان شناسان و مورخان کشور، قدمت این تپه باستانی که بر روی یک تپه مرتفع قرار دارد را به قرون نهم تا هفتم قبل از میلاد مسیح و دوران حکومت مادها نسبت می دهند. طی کاوش های باستان شناسی گسترده ای که در محوطه باستانی زیویه انجام شد، بقایای یک قلعه باشکوه تاریخی از دل خاک بیرون آمد. قلعه ای که به دلیل ارتفاع زیادش نسبت به زمین های مجاور، بر تمام اطرافش احاطه دارد. این محوطه باستانی، یکی از با ارزش ترین آثار برجای مانده از دوران مادها در کشور است.

در سال ۱۳۲۵، بر اثر عوامل طبیعی همچون باد و باران، بخشی از این تپه ریزش کرد و باعث نمایان شدن گنجینه های ارزشمند درون آن شد. تاریخ نخستین کاوش های صورت گرفته در این منطقه، به همین سال بر می گردد. در آن سال حفاری هایی در تپه زیویه انجام شد که متاسفانه همگی فقط جنبه تجاری داشتند. نخستین حفاری ها در قلعه زیویه توسط یک باستان شناس یهودی صورت گرفت. او در مدت ۸ سال حفاری های خود در این منطقه خسارات جبران ناپذیری را به این اثر باستانی وارد کرد. بیش از ۸۰ درصد این قلعه در آن دوران حفاری شد و اکثر آثاری که از دل خاک بیرون آمدند به منظور فروش و تجارت به خارج از کشور منتقل شدند. از جمله اشیای ارزشمندی که در آن دوران کشف شدند، می توان به تابوت برنزی اشاره کرد که درون آن نیز آثار تاریخی بسیاری یافت شدند. لازم به ذکر است که نام قلعه باستانی زیویه برای اولین در طول تاریخ در برخی سالنامه های اشوری ذکر شده است. در این سالنامه ها گفته شده که پس از شورش های مکرر اقوام مانایی در قرن های نهم تا ششم قبل از میلاد مسیح، از این قلعه به عنوان یک مرکزی نظامی برای سرکوب این شورش ها استفاده شده است. قلعه زیویه کردستان هم از نظر شاخص های هنر معماری و هم از نظر آثار تاریخی که از آن یافته شده است، از مهم ترین محوطه های باستانی در کشور محسوب می شود. این قلعه را بر بلندای تپه ای مرتفع ساخته اند تا هم نفوذ به آن برای مهاجمان دشوار باشد و هم دید خوبی نسبت به زمین های اطراف برای نگهبانان فراهم شود. قرار گیری این قلعه بر روی این تپه، چشم اندازهای زیبایی از طبیعت اطراف را پیش روی چشمان گردشگران می گذارد. بقایای یک تالار ستون دار در این تپه، توسط سیمین لک پور دیگر باستان شناس کشورمان یافت شدند. تالاری که ۱۶ ستون بزرگ در دو ردیف ۸ تایی داشته است. امروزه پایه برخی از این ستون ها قابل مشاهده اند.

+ نوشته شده در  پنجشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۹ساعت 16:36  توسط وارنا  | 
گنجه و گنجینه...
ما را در سایت گنجه و گنجینه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : wishnaa بازدید : 303 تاريخ : شنبه 27 دی 1399 ساعت: 16:55