موج دزدی آرایه های تزئینی بناهای دوره اسلامی

ساخت وبلاگ

اوضاع میراث فرهنگی ما اوضاع رقت باری شده است. هر روز از تخریب و سرقت،از کند و کاو های غیر قانونی،از تخریب بافت تاریخی،از دستگیری افراد در حال خرید و فروش اشیای تاریخی و....به گوش می رسد.و امروزه هم بصورت آنلاین در فضاهای مجازی ،هنرهای تزئینی و معماری ایران خرید و فروش می شود.یکی  ازکوبه درهای تاریخی دزدیده شده در بناهای شهر و روستا می نویسد  و دیگری تصویری از پلاک های خانه های قدیمی را با قیمت های نجومی،

یکی کاشی های خانه ها و بناهای صفوی و قاجار را ردیف در کنار هم گذاشته و تصویر گرفته تا بفروش برساند و گویی سرقت کاشی های رگارنگ در انحصار او بوده و از هزار جا مجوز دارد. موج عظیم دزدی آرایه های تزئینی بناها و خانه های تاریخی دوره اسلامی و قدیمی به راه افتاده است. باور کنید بد دوره ای شده است ، همه کس و هرکس برای خود بساط دزدی آثار تاریخی گسترانیده است.یکی می گوید فقط کارش خرید و فروش آجر ها و سنگ های تاریخی با نقش و تاریخ ثبت است،

یکی دنبال دزدیدن گل میخ خانه ها و بناهای تاریخی می رود و آن یکی پنجره های مشبک و ارسی را سهم دزدی های خود می داند.سالهاست دزدیده شدن تزئینات وابسته به معماری عمارت‌ها و خانه‌های قدیمی عادی شده است. از زمانی که سرقت کوبه‌ها و گل میخ در خانه‌ها شروع شد تا جایی که امروز کمتر خانه‌ای را می توانید پیدا کنید که درهای چوبی قدیمی‌اش همچنان به کوبه و گل میخ مزین باشند. حالا بعد از آن نوبت به دزدیدن کاشی‌ها رسیده، وقتی نمی‌توان خانه را دزدید، فرصت برای سرقت کوبه، کاشی، پنجره و حتی آیینه‌کاری و گچبری که هست!

به واژه هایی مانند سرقت کتیبه تاریخی و یا نقش برجسته های ساسانی و...عادت کرده ایم.یکی نوشت نقش برجسته تنگ قندیل را با ابزار پیشرفته فلزی تخریب کردند .نقش برجسته ثلاث باباجانی و  صدها نقش برجسته و سنگنگاره  از گزند تیشه های زهرآگین تخریب در امان نماندند.

گچبری‌های منحصربه‌فرد مسجد بازمانده از دوران آل‌بویه ناپدید شدند. اهالی رستک از هفت سال پیش با کشف این مسجد، که نشان از شهر تاریخی پریم داشت، به هویت سرزمین پدری‌شان می‌بالیدند، اما حالا خبر از دزدیده شدن گچبری‌های آن می‌دهند این  گچبری‌ها زمانی به سرقت و یغما رفتند که مربوط به دوره آل‌بویه بوده و  با وجود دو نگهبان سازمان میراث فرهنگی به سرقت رفته‌اند.گچ‌بری‌های محوطه شاه‌نشین رسکت از توابع بخش دودانگه شهرستان ساری، که در کاوش‌های سال 88 آشکار شده بود، به دلیل حفاظت نشدن از آن، توسط حفاران غیرمجاز به سرقت رفت.کشفیاتی که در سال 1388 درکاوش های باستان شناختی کشف شد و درسال 1394 توسط سارقان به سرقت رفت.کتیبه‌ی تاریخی قلعه‌ی سنگی سمیرم اصفهان هم به سرقت رفتند.متاسفانه این کتیبه نفیس  اصلآ نگهبان نداشت و از دل کوه بریده شد، تا نفس بناهای تاریخی قطع نشده است جلوی موج دزدی آرایه های تزئینی بناهای تاریخی را بگیریم.

گنجه و گنجینه...
ما را در سایت گنجه و گنجینه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : wishnaa بازدید : 238 تاريخ : دوشنبه 18 آذر 1398 ساعت: 21:52